Kezdőlap Párkapcsolat Miért nem fogod tudni őt soha megváltoztatni?

Miért nem fogod tudni őt soha megváltoztatni?

Megpróbáltad megváltoztatni őt, és beletört a bicskád. Most pedig úgy érzed, hogy nem voltál elég jó, mert nem tudtál segíteni. De mit is próbáltál tenni?

Van valaki, aki a környezetedben él és minden nap panaszkodik, vagy csendesen mérgezi a körülötte élőket, de amikor te megpróbálod őt kihúzni a mélyből, akkor azt visszautasítja. Ezután te még több erőfeszítést teszel abba, hogy megmentsd, de minél jobban akarod, ő annál erősebben áll ellen.

Aztán lehet, hogy feladod. Már nem foglalkozol vele annyit és ekkor ő előáll egy trükkel. Több figyelmet és több szeretet követel tőled, és kilátásba helyezi, hogy ha ezt megkapja, akkor majd megváltozik. Te bedőlsz neki. Nem azért mert nem vagy elég okos, hanem mert az érzelmeidre hat és tudja, hogy te segíteni akarsz neki.

Ekkor te újra beleadsz apait-anyait. Megint eldöntöd, hogy helyre hozod az illetőt és majd te rendbe rakod az életét. De kudarcot vallasz. Semmi sem változik. Le vagy törve és önmagadat hibáztatod, mert nem sikerült megváltoztatni a helyzetét, amibe igazából saját magát keverte bele.

És ez a kulcs. Minden ember saját maga felelős a saját állapotáért. Ebből adódóan, csak és kizárólag ő maga tudja kihúzni magát a bajból. Barátok és családtagok nyújthatnak segítő kezet, de a harcot csak úgy tudja megvívni és megnyerni a bajban lévő illető, ha ő maga dönt arról, hogy a változás szükséges.

Ebben legtöbbször az a legnehezebb, hogy ő az egyetlen, aki nem látja, hogy változnia, változtatnia kell. És épp ezért nem is tesz semmit.

Egy ember képes jobbá válni és akár teljesen megváltozni a jó irányba. Sok ilyen történet létezik a világban. De ez soha nem történhet kényszer hatására. Ez alatt most nem azt értjük, hogy te durván beszélsz vele. Nem. Az is kényszer, ha te akarod rávenni, hogy megváltozzon, például rábeszéléssel.

Egy ember kizárólag akkor képes megváltozni, ha arról ő maga dönti el, hogy meg akarja tenni. Mert rájön, hogy a korábbi tettei nem jó irányba vitték a dolgokat. Vagy megfigyelte, hogy fájdalmat okozott másoknak, amit igazából nem akart.

A legalapvetőbb dolog, amit meg kell nézned egy ilyen esetben, hogy a másik hajlandó-e saját önszántából változni. Hajlandó-e úgy változtatni, aminek az ereményeképpen minden körülötte élő és ezzel nyilván ő maga is boldogabb lesz.

Ha igen, akkor érdemes kitartanod és segítened őt. De ha nem, akkor nem hibáztathatod magadat! Nem te vagy felelős egy másik ember életéért és döntéseiért. Nehéz ezzel szembe nézni, de eljön az a pont, amikor tovább kell állni amellől az ember mellől, aki nem szándékozik jó irányba terelni a saját sorsát.

Legjobb párkapcsolat-i témákat megtalálod itt.

#követem

Legolvasottabbak

Minden, amit azzal kapcsolatban kell tudnod, melyik férfit engedd be az életedbe – 2. rész

Az egészségtelen párkapcsolatok egy csapdával kezdődnek Azok a kapcsolatok, amik a tiszta, hamisítatlan szenvedély parázsáról indulnak, ritkán maradnak fenn, kivéve, ha tényleg van valamilyen tartalmuk...

Minden, amit azzal kapcsolatban kell tudnod, melyik férfit engedd be az életedbe – 1. rész

Egy cikksorozat, amely 4 részből áll és igyekszik minél részletesebb információt adni azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk megfelelő partnert magunknak, vagy hogy hogyan tartsuk meg...

Ha úgy érzed, nem tartozol sehova, teremtsd meg magadnak a helyet, ahova tartozhatsz

Mindig azt kérdezed magadtól, hogy mi a célod ebben a világban? Egyik dologból a másikba kezdesz bele, folyamatosan magadat keresve, vagy próbálod keretekbe bele...

6 tévhit a szerelemről, amit nem kellene bevenned

1.  “Nem kell dolgoznod rajta” Akárki is találta ezt ki, valószínűleg pár napja volt benne egy rózsaszín felhős mesében. Az igaz szerelmen márpedig dolgozni kell -...

20 jel, hogy sokkal jobban csinálod a dolgokat, mint ahogy azt gondolnád magadról

Fel a fejjel! Nagyon jól csinálod a dolgokat, és ha esetleg kételkednél magadban emiatt, akkor olvasd el az alábbi pontokat. 1. Kifizetted a számlákat és...