Kezdőlap Motiváció 6 tévhit a szerelemről, amit nem kellene bevenned

6 tévhit a szerelemről, amit nem kellene bevenned

1.  “Nem kell dolgoznod rajta”
Akárki is találta ezt ki, valószínűleg pár napja volt benne egy rózsaszín felhős mesében.
Az igaz szerelmen márpedig dolgozni kell – ez mindig is így volt és így is lesz. Meg kell tanulni kompromisszumokat kötni, dolgozni kell azon, hogy legyenek közös tervek és meg kell tanulni minden veszekedést megfelelően elsimítani egymás között.
Valakivel nehezebb lesz, mint másokkal – és sohasem lesz teljesen könnyű senkivel sem. A szerelmen dolgozni kell, ha azt akarjuk, hogy hosszú távon fennmaradjon.

2. “A megfelelő partner ösztönösen fogja tudni, mit kell tennie veled kapcsolatban”
Nem, nem, nem…
Az emberek komplikáltak és változóak és mindannyian eltérő elképzelésekkel rendelkezünk arról, hogy mit jelent szeretet adni és kapni. Kifejezetten meg kell beszélni ezeket a dolgokat, hogy a szerelem működjön – még ha ez furcsán is hangzik. Ha abban a romantikus mesében élsz, hogy valaki egyszercsak beront egy csokor virággal és pontosan ugyanazokat a bizonyos szavakat használja, amit te akarsz hallani, amikor ideges vagy, akkor nem állsz készen a szerelemre. Mert az igazi, felnőtt szerelem nem a virágcsokorról és romantikáról szól. Ez az őszinteségről szól, a nyitottságról és a dolgok működtetéséről, még ha ez nem is annyira elbűvölő dolog. Ha egy igazi, sokáig tartó kapcsolatot akarsz, mond el a partnerednek, hogy mire van szükséged és hallgasd meg az ő igényeit is feléd.

3. “Ahhoz, hogy minden jól működjön, csak szerelemre van szükségetek”
Egy párkapcsolat kezdetén a szerelem remek kezdés. Valójában sokkal több kell a szerelemnél. Stabilitás, közös célok, megértés, kompromisszumok is kellenek. Akarás a fejlődésre, az együtt növekedésre – egyénileg külön és együtt is, mint pár. Ha bármelyik is hiányzik ezekből, akkor csapdába esett szerelem lesz belőle.

4. “Az, hogy hogyan érzünk, a másik felelőssége”
Ez egy elég nagy tévhit. Természetesen oda kell figyelnünk arra, amit a partnerünk mond és észre kell vennünk egymáson, hogy a cselekedeteink érzelmileg hogyan befolyásolják a másikat, vagy hogy mit közvetítünk vissza egymásnak. Ha valaki olyat mondott neked, hogy te vagy a problémája gyökere – és még azóta is veled van – akkor tudj róla, hogy egy emocionálisan egészségtelen emberrel vagy együtt.
Az érzelmek szubjektívek.
Ha valakivel elkezdtek találkozgatni és észreveszed, hogy már az elején más elképzelései vannak arról, hogy mi tartozik egymás megbántásához és mi nem, onnantól kezdve a te felelősséged eldönteni, hogy ezek után is tovább folytatod-e az illetővel és komolyabb szintekre léptek; vagy ott akkor abbahagyod és keresel valaki olyat, akinek ugyanaz, vagy hasonló elképzelései vannak az érzelmekről és a gondolkodásról. Nem igazságos ugyanis egymást hibáztatni érzelmeinkért.

 

5. “Mások feladata lebontani a falaidat, hogy megnyílj”
Szinte mindenki meg lett bántva szerelem által és húzódott vissza csalódásai miatt. Legtöbbünk el lett árulva. Sokunk mérgező kapcsolatban élt hosszú ideig, ami miatt egy ideig nem is vágyik semmilyen párkapcsolatra – hiszen szüksége van gyógyulási időre.
Viszont kigyógyulni ezekből a fájdalmakból saját felelősségünk legyen és ne más vállán sírjuk ki magunkat, ne mástól várjuk, hogy ő oldja ezt meg. Ha a falaid még fent vannak és még mindig véded a szíved másoktól, mert valaki megbántott a múltban, akkor egyedül kell lenned, amíg ezt az érzést le nem győzöd és saját magadtól nem állsz készen arra, hogy őszintén új reményekkel kitárhasd valaki előtt. Ugyanis az, hogy újra bízz,  egyedül a te felelősséged, senki másé. Ha nem vagy készen arra, hogy szerelmet adj és kapj, akkor még nem vagy készen egy új kapcsolatra.

6. “A szerelmen keresztül megmenthetjük egymást”
A szerelem egy hihetetlen erő – ez nem kétség. Inspirál minket, felélénkít és energiát ad; de amit nem tud megtenni, az abszolút az, hogy megment minket magunktól és egymástól.
Ha valaki nem áll készen arra, hogy önmagán segítsen, nincs az az szerelmi erő, ami megváltoztathatná ezt. Ha valaki mentálisan és fizikálisan beteg, nincs az a mástól jövő szerelem, ami meggyógyítja. A szerelem egy csodálatos dolog, de nem helyettesíti azokat a dolgokat, amiket magunktól kell megtennünk saját magunk számára. Nem a szerelem fogja megoldani a problémáidat és nem fogod azáltal megoldani valaki problémáját, hogy szerelmet adsz neki.
Néha a legnagyobb és legbátrabb dolog, amit a szerelemben tehetünk, ha csodálatot adunk a másiknak. Ami maga a szerelem jelentése. De ne azzal a céllal legyen, hogy megoldjunk problémákat és megpróbáljunk megmenteni magunkat vagy mást valami elől.

Fotó Jon Tyson

 

#követem

Legolvasottabbak

A Markasbolt.hu csapata felveszi a kesztyűt a vírussal szemben

A Covid-19 a világon mindenhol kihívás elé állítja az embereket, a feje tetejére állt hétköznapok és a vírus miatt esetleg kieső jövedelmek pedig egészségtelen,...

Aknéja van, amelytől nem tud szabadulni? Ellenőrizze a baktériumokat a gyomrában.

Emésztés és pattanások Az egészséges emésztés és bélfunkció visszatükröződik a test állapotán. Ha az emésztés lassú és az emésztőrendszer szennyeződésektől van eltömődve, különféle problémák merülnek fel. Először...

Legjobb női frizurák 2020 -ban

Össze szedtük a legjobb női frizurákat 2020-ból! Még mindig hódítanak a félhosszú hajak, megmutatjuk a három legnépszerűbbet ezekből. Természetesen ez az a fajta hajhossz ami...

Az exeknek, akik nélkül ma nem lennénk azok, akikké váltunk

Az exeknek, akiknek köszönhetően váltunk olyanná, akik ma vagyunk. Csak azért, mert már nem vagyunk együtt, nem jelenti azt, hogy rosszul kell éreznünk magunkat egymással...

Mit csináljak ha nem tudok aludni, íme 18 dolog

„Ha most elalszom, akkor még hat órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még öt órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még négy órát tudok...