Spenót

A spenótról azt tartják, hogy eredetileg Perzsiából származik. A 12. századig egész Európában elterjedt és a jó egészség kívánatos zöld leveleként ismerték, ez a hírnév még ma is tart. Franciaországban a 16. században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé.

A spenót a libatopfélék (latinul chenopodiaceae) családjába tartozik, amit gyakorlatilag táplálkozási erőműnek is nevezhetnénk és még a cékla, mángold és quinoa is ide tartozik. A spenót egyébként az előző két zöldséghez hasonló ízvilággal bír, mert a répafélék (és így cékla is) keserűsége és a mángold némileg sós íze is megtalálható benne. 3 típusa létezik: a savanyú, a félédes és a puha levelű, viszont itthon az egyes fajtákat nem különböztetik meg a kereskedők, így mindegyik fajta spenót néven kapható.

A Popeye effektus

Sok tudomány kering a spenót körül, ezek közül a leghíresebb Popeye erejének a forrása. Amikor a bajjal szembesült, a pipázó tengerész, Popeye egyszerűen feltépett egy spenót konzervet és elfogyasztotta. Amikor megette, a karizmai kidudorodtak és az újonnan szerzett erejével felülkerekedett az ellenségein. És bár kétségkívül nagyon sok jó hatással bírnak ezek a zöld levelek, a legendás Popeye innen eredő ereje egy kissé fel lett fújva.

Táplálkozási összetevők

A spenót egész évben elérhető, de az igazi szezonja tavasszal (márciustól júniusig) van. A leginkább magas tápértékéről ismeretes és mindig is úgy tekintettek rá, mint a növényre, aminek figyelemre méltó képessége visszaállítani az energiát, növelni a vitalitást és javítani a vérképet. Megalapozott okai vannak annak, hogy a spenót miért képes az előzőleg felsoroltakra. Legelsősorban tele van vassal és a vas fő szerepet játszik a vörösvérsejtek működésében, amik a test oxigénellátásáért, az energia termelésért és a DNS szintézisért (azaz a teljes elrendeződésért)  felelősek. Ezeken felül kiváló K, A és C vitamin és folsav forrás, valamint az előbb említett vason kívül gazdag mangánban, magnéziumban és B2 vitaminban. A K vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészségében és elég nehéz olyan zöldséget találni, ami gazdagabb lenne K vitaminban, mint a spenót. Egyébként a kelkáposzta, brokkoli és édeskáposzta is tartalmazza.

25 kalória 2.8 g fehérje o.8 g zsír 1.6 g szénhidrát 2.8 g rost

 

Tippek…

Ne legyünk szégyenlősek nagy adagokat használni spenóttal való főzéskor, mert a magas folyadéktartalma (víztartalma) miatt a mérete a negyedére csökken főzés után.

Kutatások

A spenót leveleinek sötétzöld színe a magas klorofil szintet és az egészséget támogató karotinoidok (béta karotin, lutein és zeaxanthin) jelenlétét jelzi a növényben. Ezeknek a növényi vegyi anyagoknak gyulladásgátló, rákellenes hatásuk van és különösen hozzájárulnak az egészséges látáshoz, segítvén megelőzni a szürkehályogot és a szemfenéki meszesedést.

Bár a spenótnak magas a vastartalma, de nem annyira magas, mint ahogyan azt eredetileg hitték, ugyanis a kutatók rossz helyen végezték el a kutatásaikat. Fontos megjegyezni, hogy kétféle formája létezik a vasnak mint tápláléknak: a hem-vas és a nem-hem-vas. A hem-vas állati eredetű és a vas leghatékonyabban felszívódó formája. A nem-hem-vas a növényekben található (úgy, mint a spenótban is) és egy kicsit nehezebb a szervezet számára megemészteni. Azonban azok a vegetáriánusok, akik vérszegénységet tapasztalnak és a terhes nők bátorítva vannak arra, hogy betegyék a zöld leveles növényeket, úgy mint spenótot a kiegyensúlyozott étrendjükbe.

Milyet vegyünk és hogyan tároljuk

A friss spenót középtől sötét zöld színűig terjed, és látszik rajta, hogy frissen lett leszedve (azaz hervadástól, fonnyadástól mentes). Lazán csomagoljuk be egy műanyag zacskóba és tegyük hűtőbe, ahol kb 4 napig áll el. Ne mossuk meg a spenótot elrakás előtt, mert a nedvesség tönkre teszi, fogyasztás előtt viszont mindenképp mossuk meg gondosan, hogy az egyéb szennyeződések és kémiai anyagoktól megszabadítsuk. A nyers spenótnak enyhébb íze van. Főzésnél inkább pároljuk mint főzzük, mert így megőrizhetjük a tápanyagokat.

Tippek…

A boltokban lehet kapni gyorsfagyasztott spenótot. Ezek előre elkészített kis labdacsokként vannak a zacskóban és nagyon jó alapanyagként szolgálnak zöld turmixokhoz, de akár kiegészítő köretként is használhatjuk megpárolva.

Érdekel miből készíted ételeid? Főzési alapanyag leírásokat találsz oldalunkon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg másokkal is.

#követem

Legolvasottabbak

Miért a Natur Prémium szappanok?

A boltban kapható tusfürdőkkel vagy olcsó "szappanokkal" szemben termékeik nem tartalmaznak mesterséges alapanyagokat, tartósítószereket, SLS-t, parabént, kőolajszármazékokat, pálmaolajat, mesterséges színezékeket, allergén anyagokat. Mindemellett a...

Minőségi vitamin közvetlenül a gyártótól

Mostani helyzetben, hogy a bioboltok készletei fogyóban vannak, és nagyon nehéz nekik az utánrendelés, így legtöbbünknek marad az online rendelés. Sokan vagyunk úgy viszont, hogy...

Pozitív hírek a koronavírusról. Osszátok meg!

“A sok negatív hír mellett beszéljünk pár POZITÍV hírről is, ami a koronavírus kezelésével kapcsolatban jelent meg hazánkban és a világban: 💗Világszinten már 84 557...

Elfogyott a kézfertőtlenítő a boltokból? Készítsd el otthon, fillérekből.

A koronavírus-járvány megjelenése miatt egyre fontosabb szerepet kap a betegséggel szembeni védekezés, a legtöbben sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a megfelelő kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Sok boltban...

Balázs őszintén a korona vírusról és a média által keltett pánikról

Balázs élő bejelentkezésben őszintén beszélt a korona vírusról, és arról, hogyan is viselkedjünk. Ha ezt a videót megnézed biztosan nagy megértést kapsz arról miért van...