Spenót

A spenótról azt tartják, hogy eredetileg Perzsiából származik. A 12. századig egész Európában elterjedt és a jó egészség kívánatos zöld leveleként ismerték, ez a hírnév még ma is tart. Franciaországban a 16. században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé.

A spenót a libatopfélék (latinul chenopodiaceae) családjába tartozik, amit gyakorlatilag táplálkozási erőműnek is nevezhetnénk és még a cékla, mángold és quinoa is ide tartozik. A spenót egyébként az előző két zöldséghez hasonló ízvilággal bír, mert a répafélék (és így cékla is) keserűsége és a mángold némileg sós íze is megtalálható benne. 3 típusa létezik: a savanyú, a félédes és a puha levelű, viszont itthon az egyes fajtákat nem különböztetik meg a kereskedők, így mindegyik fajta spenót néven kapható.

A Popeye effektus

Sok tudomány kering a spenót körül, ezek közül a leghíresebb Popeye erejének a forrása. Amikor a bajjal szembesült, a pipázó tengerész, Popeye egyszerűen feltépett egy spenót konzervet és elfogyasztotta. Amikor megette, a karizmai kidudorodtak és az újonnan szerzett erejével felülkerekedett az ellenségein. És bár kétségkívül nagyon sok jó hatással bírnak ezek a zöld levelek, a legendás Popeye innen eredő ereje egy kissé fel lett fújva.

Táplálkozási összetevők

A spenót egész évben elérhető, de az igazi szezonja tavasszal (márciustól júniusig) van. A leginkább magas tápértékéről ismeretes és mindig is úgy tekintettek rá, mint a növényre, aminek figyelemre méltó képessége visszaállítani az energiát, növelni a vitalitást és javítani a vérképet. Megalapozott okai vannak annak, hogy a spenót miért képes az előzőleg felsoroltakra. Legelsősorban tele van vassal és a vas fő szerepet játszik a vörösvérsejtek működésében, amik a test oxigénellátásáért, az energia termelésért és a DNS szintézisért (azaz a teljes elrendeződésért)  felelősek. Ezeken felül kiváló K, A és C vitamin és folsav forrás, valamint az előbb említett vason kívül gazdag mangánban, magnéziumban és B2 vitaminban. A K vitaminnak fontos szerepe van a csontok egészségében és elég nehéz olyan zöldséget találni, ami gazdagabb lenne K vitaminban, mint a spenót. Egyébként a kelkáposzta, brokkoli és édeskáposzta is tartalmazza.

25 kalória 2.8 g fehérje o.8 g zsír 1.6 g szénhidrát 2.8 g rost

 

Tippek…

Ne legyünk szégyenlősek nagy adagokat használni spenóttal való főzéskor, mert a magas folyadéktartalma (víztartalma) miatt a mérete a negyedére csökken főzés után.

Kutatások

A spenót leveleinek sötétzöld színe a magas klorofil szintet és az egészséget támogató karotinoidok (béta karotin, lutein és zeaxanthin) jelenlétét jelzi a növényben. Ezeknek a növényi vegyi anyagoknak gyulladásgátló, rákellenes hatásuk van és különösen hozzájárulnak az egészséges látáshoz, segítvén megelőzni a szürkehályogot és a szemfenéki meszesedést.

Bár a spenótnak magas a vastartalma, de nem annyira magas, mint ahogyan azt eredetileg hitték, ugyanis a kutatók rossz helyen végezték el a kutatásaikat. Fontos megjegyezni, hogy kétféle formája létezik a vasnak mint tápláléknak: a hem-vas és a nem-hem-vas. A hem-vas állati eredetű és a vas leghatékonyabban felszívódó formája. A nem-hem-vas a növényekben található (úgy, mint a spenótban is) és egy kicsit nehezebb a szervezet számára megemészteni. Azonban azok a vegetáriánusok, akik vérszegénységet tapasztalnak és a terhes nők bátorítva vannak arra, hogy betegyék a zöld leveles növényeket, úgy mint spenótot a kiegyensúlyozott étrendjükbe.

Milyet vegyünk és hogyan tároljuk

A friss spenót középtől sötét zöld színűig terjed, és látszik rajta, hogy frissen lett leszedve (azaz hervadástól, fonnyadástól mentes). Lazán csomagoljuk be egy műanyag zacskóba és tegyük hűtőbe, ahol kb 4 napig áll el. Ne mossuk meg a spenótot elrakás előtt, mert a nedvesség tönkre teszi, fogyasztás előtt viszont mindenképp mossuk meg gondosan, hogy az egyéb szennyeződések és kémiai anyagoktól megszabadítsuk. A nyers spenótnak enyhébb íze van. Főzésnél inkább pároljuk mint főzzük, mert így megőrizhetjük a tápanyagokat.

Tippek…

A boltokban lehet kapni gyorsfagyasztott spenótot. Ezek előre elkészített kis labdacsokként vannak a zacskóban és nagyon jó alapanyagként szolgálnak zöld turmixokhoz, de akár kiegészítő köretként is használhatjuk megpárolva.

Érdekel miből készíted ételeid? Főzési alapanyag leírásokat találsz oldalunkon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg másokkal is.

#követem
Előző cikkFodros kel
Következő cikkArborito Rizs

Legolvasottabbak

A Markasbolt.hu csapata felveszi a kesztyűt a vírussal szemben

A Covid-19 a világon mindenhol kihívás elé állítja az embereket, a feje tetejére állt hétköznapok és a vírus miatt esetleg kieső jövedelmek pedig egészségtelen,...

Aknéja van, amelytől nem tud szabadulni? Ellenőrizze a baktériumokat a gyomrában.

Emésztés és pattanások Az egészséges emésztés és bélfunkció visszatükröződik a test állapotán. Ha az emésztés lassú és az emésztőrendszer szennyeződésektől van eltömődve, különféle problémák merülnek fel. Először...

Legjobb női frizurák 2020 -ban

Össze szedtük a legjobb női frizurákat 2020-ból! Még mindig hódítanak a félhosszú hajak, megmutatjuk a három legnépszerűbbet ezekből. Természetesen ez az a fajta hajhossz ami...

Az exeknek, akik nélkül ma nem lennénk azok, akikké váltunk

Az exeknek, akiknek köszönhetően váltunk olyanná, akik ma vagyunk. Csak azért, mert már nem vagyunk együtt, nem jelenti azt, hogy rosszul kell éreznünk magunkat egymással...

Mit csináljak ha nem tudok aludni, íme 18 dolog

„Ha most elalszom, akkor még hat órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még öt órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még négy órát tudok...