A fodros kel a káposzták családjába tartozik és két formában létezik: kelkáposzta, aminek puha levelei, és a fodros kel, aminek göndör levelei vannak.
A fodros kel nem úgy nő, mint kelkáposzta testvére, hogy egy fejből nőnek ki a levelei, hanem egy rózsa formát alkotva ölelik körül a törzset. A levelek sötétzöldek, de néha kék vagy lila árnyalatai vannak és különböző és erős ízük van.
Hozzáférhetőség-elérhetőség-szezon
A fodros kel egész évben elérhető, de leginkább szeptember közepétől késő februárig tart a szezonja.
Melyik a legjobb választás
Kisebb fejű káposztát érdemes választani, mert ezek lágyabbak és ezek levelei ropogósak, világos színűek.
Előkészítés
Tépjük le a leveleket a szárról és válasszuk le a levél középső száráról is, majd mossuk meg és tépjük kézzel vagy daraboljuk fel.
Tárolása
Tároljuk átlyuggatott zacskóban a hűtőben, hogy levegőhöz jusson. Minél tovább tároljuk, a fodros kel annál inkább lesz keserűbb, ezért ajánlott 2 vagy 3 napon belül elfogyasztani.
Főzése
A fodros kelt leginkább megfőzik. Az egész leveleket beáztatjuk és aztán egy serpenyőbe tesszük anélkül, hogy leráznánk a levelekről a vizet és így 2 percig főzzük fonnyadásig, majd hagyjuk alaposan kiszáradni.
Ha darabolt leveleket használunk, tegyük őket egy serpenyőbe, amibe 1cm mélységű víz van és sózzuk meg, majd forraljuk fel és utána lassú tűzön főzzük további 5 percig, hagyjuk kiszáradni és így pirítsuk a serpenyőben (max 1o percet).
Érdekel miből készíted ételeid? Főzési alapanyag leírásokat találsz oldalunkon.
Érdekesnek találtad? Oszd meg másokkal is.