Kezdőlap Motiváció 3 legjobb ok arra, hogy szeressük magunkat

3 legjobb ok arra, hogy szeressük magunkat

Annak a szeretetnek az alapja, amit mások felé adsz, pontosan ugyanaz az a szeretet, amit először is saját magadnak kell megadnod.

Beszéljünk akkor erről egy kicsit. 

Ennek az önszeretetnek megvan a saját egyensúlya. És ez most nem annak a képessége, hogy feltétel nélkül szeressük saját magunkat, inkább az, hogy akarjuk elfogadni saját magunk igazságát, és ez kényelmetlen lehet. Hadd magyarázzam ezt meg. Volt már valaha tartósan fennálló vitád családban, barátok között, vagy  kollégákkal a munkahelyen? Volt már olyan, hogy többször belebuktál abba, hogy valakivel egy tartósan jó viszonyt tarts fenn? Ismerős az az érzés, amikor valami folyamatosan és ismétlődően jön fel társas kapcsolataidban? Itt nem éppen a sikerekre gondolok. Szenvedsz attól, hogy társaságban egyszerűen azt érzed, hogy te nem illesz bele a képbe és nem tudsz kijönni az emberekkel? Úgy értem, általában véve az emberekkel, még a legkönnyebb esetekkel sem és nem kizárólag egy emberrel nem jössz ki.

1. Miért fontos önmagunk szeretete?

Ez egy kritikus és elsődleges pontja a személyes jólétünknek. Ez a mély tisztelet és szeretet, amit saját magad felé adsz, a kulcs ahhoz, hogy keresztülmenj nehéz helyzeteken az életben. Hozzásegít ahhoz, hogy önálló lehess, amikor nem kapsz kívülről segítséget. És nyilván nem tudsz kizárni minden veszélyes embert, vagy tényezőt az életedből, de ettől a biztonságtól leszel elég erős ahhoz, hogy talpon maradj és higgadtan kezeld az olyan helyzeteket, amik érzelmileg és mentálisan károsíthatnak hosszú távon.

2. Hogyan érvényesül önmagunk szeretete kapcsolatainkban?

Ha van önbizalmunk, az gyorsan megmutatja, hol hibáztunk, így képesek vagyunk korrigálni is azt.

Hajlamos vagy arra, hogy minden áron igazadnak kell lenni? Ha igen, felismered a tudásod értékét és erejét, amikor igazad van és megtanulni nem kritikusan beledobni valakinek az arcába ezt. Ez a finom egyensúly az emberi kapcsolatokban. Ha hiszed, ha nem, az emberek felismerik, amikor nincs igazuk és nem esik nekik jól, amikor valaki kritikusan az arcukba vágja ezt az igazságot. Az igaz, hogy vannak olyan esetek, amikor rá kell mutatni valaki helytelen mivoltára, amikor  tiszteletlen veled szemben. De a lényeg annak a képessége, hogy felismerjük, mikor melyik helyzetben találjuk magunkat és a-képpen reagáljuk le az adott szituációt. 

3. Önmagunk szeretete egyenlő azzal, hogy számíthatunk saját magunkra

Az, hogy szeretjük saját magunkat és hogy számíthatunk magunkra, kéz a kézben járnak. Napjainkban ez már feltűnő, ahogyan a social médián keresztül bemutatjuk, mennyire szeretjük magunkat és milyen remek személyiségek vagyunk. Nem igaz?

Én azok mellett az emberek mellett voksolok, akik értékelik magukat és megünneplik saját sikereiket. Ezt remek látni, különösen egy olyan világban, amely tele van olyan körülményekkel, amik miatt eltanácstalanodunk saját magunk értékét illetöen. 

De ez az, ahogyan az önszeretet mélyebbre ás. 

Ha szereted saját magad, akkor az azt is magában foglalja, hogy bízol magadban, és tudod jól, hogy számíthatsz saját magadra. Ezt nem kerülheted el és nem is létezik egyik a másik nélkül. 

Viszont ahhoz, hogy öntudatosabbá váljunk a fejlődés által, fontos tudatában lennünk azoknak a az általánosságoknak is, amiket akkor használunk, ha kudarcot vallunk társas kapcsolatainkban:

“Ö a hibás!”. Ez bizonyos esetekben megállja a helyét, de ha mindig mindenkor így érzel, akkor itt az ideje, hogy egy kicsit magadba tekints.

“Ő nem azt csinálja, amit én elvárok tőle.” Nem minden dolog rólad szól. Egy kapcsolat mindig többszereplős, és ebben minden szereplő egyenrangúan van jelen. Egyenlően fontos megvizsgálni azt, hogy te hajlandó lennél-e kompromisszumra az igényeidet illetően, vagy őszintén tudomásul venni, hogy csak a saját akaratodat hajtod-e. 

 

“Én mindig vonzom a ___________-” Töltsd ki a hiányzó részt. Ha ugyanazokat a bizonyos személyeket vonzod folyamatosan, főleg, ha ők el is térnek a normálistól, akkor ott van egy rés, ami miatt ezt vonzod. 

Önmagad szeretete – ismétlem – nem tud teljes mértékben megvédeni a rossz kapcsolatoktól, negatív személyektől, de idővel segíteni fog felismerni ezeknek a személyeknek a jellemvonásait, vagy ezeknek a kapcsolatoknak a buktatóit, és az önbizalom el fog látni azzal az erővel, hogy kikerüld az életedből ezeket a negatív szituációkat. 

Önbizalmad egy finom összhang az önmagad tisztelete, megértése és feltétel nélküli szeretete között. Kapcsolat azon az úton is, amelyen haladva kinyilvánítod és megosztod másokkal irántuk érzett szeretetedet. Ha erre folyamatosan emlékezteted magad, meg fogod találni azt az egyensúlyt, amire szükséged van. 

Önmagunk szeretetében megtalálni ezt az egyensúlyt nem könnyű. Ez folyamatos dolog. Fáradságos. Ha könnyű lenne, már mindannyian boldogok lehetnénk. De ha hajlandó vagy akár kis lépéseket is tenni a pozitív változás felé, fel fogod ismerni, hogy megéri ezen a hídon átmenni.  

Jó utat!

Photo by kevin laminto on Unsplash

#követem

Legolvasottabbak

Ne ragadj le amellett, aki nem tesz igazán boldoggá

Egyáltalán miért csinálunk ilyet? Találkozunk valakivel, félig-meddig érdeklődünk iránta, információkat cserélünk; néha találkozgatunk még. Még mindig egy kicsit úgy érezzük magunkat az egésszel kapcsolatban: “ehh,...

Soha nem késő újrakezdeni

Megnyomni a szünet gombot és fellélegezni. Aztán újrakezdeni. Nem kell elveszned a véletlenszerű forgatagban, bele ragadnod a hibákba, vagy a félelmekbe és a szorongásokba. Nem...

Ezen a 10 módon keresztül szeretheted meg testi adottságaidat – még akkor is, ha ez hihetetlenül hangzik

“Minden jobb lesz akkor, ha lefogyok 10 kilót.” “Többen szeretnének, ha alacsonyabb lennék.” “Nem tetszem neki, mert kövér vagyok.” Voltak ilyen gondolataid? Mindig könnyebb azt gondolni, hogy a...

9 olyan szokás, ami komplett megállít abban, hogy megvalósítsd az álmaidat

Megakadályoz néhány szokásod attól, hogy egy ragyogó jövő elé nézz? Sikeresnek lenni és elbukni is ugyanúgy egy fokozatos folyamat eredménye. A szokások pedig, amiket idővel...

10 egyszerű módja, hogyan találd meg az igazi szerelmet, miközben fenntartod a magas mércét is

Miért fut zátonyra minden párkapcsolatod? Mi taszítja el a férfiakat? Talán a szerelemmel kapcsolatos elvárásaid túl magasak lennének… vagy túl alacsonyak? Hogyan ismerheted fel...