Kezdőlap Motiváció Minden, amit azzal kapcsolatban kell tudnod, melyik férfit engedd be az életedbe...

Minden, amit azzal kapcsolatban kell tudnod, melyik férfit engedd be az életedbe – 2. rész

Az egészségtelen párkapcsolatok egy csapdával kezdődnek

Azok a kapcsolatok, amik a tiszta, hamisítatlan szenvedély parázsáról indulnak, ritkán maradnak fenn, kivéve, ha tényleg van valamilyen tartalmuk és mélységük a fennmaradáshoz. De ez nagyon ritka, mert nem a felrobbanó kémia az, ami egy hosszú és egészséges párkapcsolatot teremt. Remek együttléteket teremt és az eufória érzését biztosítja és ezek után te jó okkal bizonyítod be, miért mondják azt, hogy a szerelem egy drog.

Nem számít, mennyire intenzív és felemésztő, ez a fajta szerelem ritkán tartható fenn.

Amikor valami megmagyarázhatatlanul erős és váratlan vonzódást érzel valaki iránt, olyan fajtát, amitől az egyszerű halandóságból az isteni létezőségbe esel át, akkor valami baljós van láthatáron. Oké, talán nem szó szerint baljós, de valami, amit nem igazán hívhatunk romantikának.

Néhány jó oka van annak, hogy megmagyarázhatatlanul vonzódunk olyan emberekhez, akik nem jók nekünk.

Mint például a rajongás. Rajongani nagyon romantikusnak hangzik, de elég veszélyes lehet. A probléma a rajongással ugyanis az, hogy nem valóságon alapszik és inkább az következik belőle, hogy egy általad felállított képbe leszel szerelmes egy hús-vér, létező személy helyett. Akit szoborként felállítasz egy emelvényre és figyelmen kívül hagyod a hibáit. És mivel ő “olyan tökéletes”, elkezdesz aggódni – hogy lehet valami ilyen tökéletes?

Nem akarsz neki elmondani semmi rosszat és megijeszteni sem, ezért nem vagy valódi a beszélgetéseitek során. Kétségbeesetten támaszkodsz a jóváhagyására mindenben, hogy egy kicsit rászoruló is leszel – úgy értem, nem fogsz úgy viselkedni, mint aki rászorul bármire is, ez valami, ami a felszín alatt rejtőzik, de a lényeg, hogy ő ezt megérzi, mert mindig megérzik! Elveszted az érdemed, mert annyira azzal foglalkozol, ő hogyan érez irántad. 

Az egészséges párkapcsolatok lassan épülnek fel

És ahogy az előző mondatban is benne van, felépülnek. Általában közös érdeklődésből indulnak és a vonzalom idővel növekszik és növekszik. Ez teljes mértékben az egészségtelen kapcsolat ellentéte, ami ugye hatalmas és hirtelen megmagyarázhatatlan tűzzel kezdődik, aztán hamuvá lesz. 

A fejlődés legfontosabb tulajdonsága az objektivitás, amiről senki sem beszél szívesen, mert nem olyan vonzó téma valamiért; de ha a hosszan tartó szerelmet akarod megtalálni és ha meg akarod előzni a csalódást, akkor meg kell tanulnod, hogyan hallgass mindig egy kicsit jobban az eszedre, mint a szívedre, legalább az elején. A szíved – bár jót akar – mindenfajta rossz helyre vezethet. Egyedül a szíved mondja majd, hogy folytasd a rossz sráccal, mert olyan álombelien szép, még ha valami függőségben is szenved, vagy akár előre megmondta neked, hogy semmi komolyra ne számíts tőle soha. És a szíved meg fog győzni arról, amire ő vágyik és ki tagadna meg bármit is a szívétől, nem igaz? De a szíved nem a racionalitás szerint működik, és olyan dolgok megtételére késztet, amikre ha később visszanézel, elgondolkodsz, mit is tettél. De ugye akkor nem gondolkoztál, mert ez az, amit a szív nem csinál: nem gondolkodik. Természetesen a szív nem rossz és megvannak a maga nagy előnyei, ez viszont később kell, hogy színre lépjen. Egy párkapcsolat elején ugyanis a legjobb dolog az objektivitás és amennyire csak lehetséges, amikor valami fontos dolgon kell elgondolkodnunk és megfigyelnünk, próbáljuk meg távol tartani érzelmeinket. 

Ehhez a legjobb mód, ha lassan és türelmesen megyünk. Először csak a lábunkat mártsuk meg a kapcsolatban, ahelyett, hogy fejest ugranánk benne elsőre. Ez egy olyan környezetet fog megalapozni, amiben az érdeklődésed és vonzalmad folyamatosan és stabilan, szintenként fog növekedni, ahelyett hogy cunamiként érne az érzelmek hatalmas hulláma. 

Ha minden idődet csak vele töltöd el, akkor figyelmen kívül hagyhatod a kritikus információkat arról, hogy ki is ő valójában és hogy a kapcsolat emiatt tartósan épüljön fel. Csak azért, mert két ember erősen kötődik egymáshoz, még nem jelenti azt, hogy minden szabadidejüket együtt kell tölteniük.

Alapvető fontosságú az egymáshoz illőség, a közös célok és érdekek, valamint a közös értékrend.

Ezek a dolgok nem hagyhatók figyelmen kívül. Szóval mielőtt érzelmileg kötődsz, bölcs dolog megvizsgálni, hogy az alapvető dolgokban összeilletek-e. És mivel a legelső percekben és napokban lehetetlen mindezt kideríteni, a legjobb módja ezért a lassan történő haladás, ismerkedés valakivel. 

Amikor találkozol valakivel, minden percben vele akarsz lenni. Órákig beszélgettek telefonon, állandóan SMS-eztek és nem tudjátok kielégíteni egymás iránti vágyódását. Ez nyilvánvalóan probléma, mert valószínűleg túl sokáig támaszkodsz az érzelmekre és a kapcsolatra a boldogság szempontjából, emiatt nem szakad meg az érzelmi stimuláció. És mire már feleszmélnél és rájönnél, hogy ez a srác nem is hozzád való, már túl mélyen leszel benne ahhoz, hogy kirántsd magad a dologból. A szakítás helyett pedig inkább valamilyen sztereotípiára támaszkodsz, mint például “a szerelem mindent meghódít”, hogy ezzel igazold az együtt maradást és elvond saját lelkiismereted figyelmét az érzelmi gyengeségedről. 

Nem arról van szó, hogy kerülni kell azokat a srácokat, akik iránt erős vonzódást érzel már az elején és csak olyanokkal találkozgass, akikkel kapcsolatban csak olyan “ja, helyes” érzésed van.

Egyébként valójában mindkét fajta sráccal kellene találkoznod – a rajongásodat eleinte élvező srácból lenne a vesztes, a “ja, helyes” érzést először kiváltó srácból pedig életed szerelme. Sokszor előfordult már. 

Akármelyik is, okosan kell randiznod. Sokkal természetesebb lesz a “ja, helyes” sráccal, mint a rajongásod főszereplőjével.

Erősen ajánlott az idővel úgy tervezni az elején, hogy az korlátozva legyen. Ne minden nap legyen randi és ne legyen SMS maraton egész nap. Amikor így teszel, képes leszel racionális és objektív maradni a tárgyat illetően. 

Olyan sok lány követi el a hibát azzal, hogy arra fókuszál, hogy hogyan érez iránta a srác, ahelyett, hogy arra fókuszálna, hogy ő hogyan érez a srác iránt.

Kikerülheted a csapdát azzal, hogy rendszeresen megbizonyosodsz arról, hogy képes vagy a srácot is és a szituációt is tisztán látni. A legjobb módja ennek az, ha lecsekkolod magadd azzal kapcsolatban, hogy felismered-e a hibáit. Ugyanis amikor rajongsz érte, akkor nem látod a hibáit. 

És mindenkinek vannak hibái…

Miért fontos ez?

Amikor rózsaszín felhőben úszol, meggyőzöd magad arról, hogy nem is olyan nagy ügy, ha te csak és kizárólag városi életet akarsz élni, ő pedig vidéken képzeli el a jövőjét. Na most, ha valaki egy sokkal objektívebb nézőpontot támogat, akkor képes felismerni, hogy ez így akkor a jövőre nézve összeegyeztethetetlen és képes kilépni a kapcsolatból még az elején.

Nagyon sok kapcsolat ment már tönkre amiatt, mert volt egy olyan probléma, ami már a találkozások legelején is fennállt – mint pl. különböző vallás, vagy más helyen akartak élni, vagy az egyikük egyáltalán nem is akar gyereket – és ezek a párok azt hitték, hogy ezek a problémák majd valami varázslatos módon maguktól megoldódnak. Mennyi idő és energia lett bele fektetve, holott az elején megvolt a halálos ítéletük; a csalódásról nem is beszélve.

Ha az elejétől kezdve az eszükre hallgattak volna és mérlegelik a körülményeket, a szívük hívó szava helyett… 

Fotó Candice Picard

#követem

Legolvasottabbak

A Markasbolt.hu csapata felveszi a kesztyűt a vírussal szemben

A Covid-19 a világon mindenhol kihívás elé állítja az embereket, a feje tetejére állt hétköznapok és a vírus miatt esetleg kieső jövedelmek pedig egészségtelen,...

Aknéja van, amelytől nem tud szabadulni? Ellenőrizze a baktériumokat a gyomrában.

Emésztés és pattanások Az egészséges emésztés és bélfunkció visszatükröződik a test állapotán. Ha az emésztés lassú és az emésztőrendszer szennyeződésektől van eltömődve, különféle problémák merülnek fel. Először...

Legjobb női frizurák 2020 -ban

Össze szedtük a legjobb női frizurákat 2020-ból! Még mindig hódítanak a félhosszú hajak, megmutatjuk a három legnépszerűbbet ezekből. Természetesen ez az a fajta hajhossz ami...

Az exeknek, akik nélkül ma nem lennénk azok, akikké váltunk

Az exeknek, akiknek köszönhetően váltunk olyanná, akik ma vagyunk. Csak azért, mert már nem vagyunk együtt, nem jelenti azt, hogy rosszul kell éreznünk magunkat egymással...

Mit csináljak ha nem tudok aludni, íme 18 dolog

„Ha most elalszom, akkor még hat órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még öt órát tudok aludni.” „Ha most elalszom, akkor még négy órát tudok...